Geld sparen

Geld sparen heeft eigenlijk niet zoveel te maken met geld besparen, maar toch is sparen onmisbaar voor een gezonde huishouding. Het is namelijk altijd prettig om wat geld achter de hand te hebben. Je kunt altijd grote uitgaven in de toekomst verwachten zoals een reperatie aan je auto, kapotte vaatwasser of een rekening van het eigen risico. Door een reserve-potje te hebben kun je finaciele tegenvallers opvangen zodat je niet gelijk in de schulden komt. Het is helemaal niet moeilijk om geld te sparen. Al leg je maar 20 euro per maand opzij. Door je huishoudenplaatje op orde te hebben met je inkomsten en uitgaven, weet je precies wat je per maand over zou houden. Zet hiervan een gedeelte op een spaarrekening zodat je iedere maand tenminste iets spaart. Houd je per maand niks over en kom je zelfs tekort? Lees dan de andere tips om geld te besparen zodat je toch geld over houdt!

Welke spaarrekening kies je?

Als je geld wilt gaan sparen, zal je eerst een spaarrekening moeten openen. Er zijn een aantal punten belangrijk als je een spaarrekening wilt openen. Allereerst de hoogte van de spaarrente. Over het bedrag dat op je spaarrekening staat ontvang je rente. Hoeveel rente je ontvangt is afhankelijk van je spaarrekening. Je kunt namelijk een spaarrekening openen zonder voorwaarden. Op een spaarrekening zonder voorwaarden kun je geld storten en opnemen wanneer je zelf wilt. Je zit dus nergens aan vast. De spaarrente op een spaarrekening zonder voorwaarden is over het algemeen niet zo hoog. Gemiddeld ontvang je tussen de twee en drie procent aan rente. Maar op de 1000 euro is dit toch tussen de 20 en 30 euro per jaar!

Je kunt ook kiezen voor een spaarrekening met voorwaarden, dit wordt ook wel een spaardeposito genoemd. Hierbij zet je je spaargeld voor een bepaalde periode vast. Je kunt kiezen voor een periode tussen de één en twintig jaar. Des te langer je je spaargeld vastzet, des te meer rente zal je ontvangen. Je kunt ook iedere maand een vast bedrag op een spaardeposito storten, zo zal het bedrag op je spaarrekening alleen maar groeien.

Je kunt het beste twee spaarrekeningen openen als je iedere maand geld overhoudt. Een gedeelte van het bedrag stort je op de spaarrekening zonder voorwaarden. Dit geld kun je direct opnemen als je ergens geld voor nodig hebt. Maar je kunt ook iedere maand een bedrag op een spaardeposito storten. Zo bouw je een potje op voor de toekomst en ontvang je meer rente! Probeer tussen de twee spaarrekeningen een mooi evenwicht te vinden. Tip: Kies je voor een spaardeposito, zet je spaargeld dan niet te lang vast. Een periode van maximaal 5 jaar is lang genoeg!

Nog wat tips

Stort geld op je spaarrekening als je loon of andere inkomsten gestort zijn. Dan weet je wat je de rest van de maand nog over hebt voor de vaste en losse lasten.

Probeer een vast bedrag te sparen, maar neem wel een reëel bedrag in je hoofd. Het werkt niet motiverend als je op een te hoog bedrag inzet terwijl dit niet haalbaar is.

Top 3 spaarrekening

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb